Architectuur

Architectuur speelt een belangrijke rol in de Chinese tuinen, De verschillende kleine bouwwerken bieden vele mogelijkheden om te genieten van het zicht op de tuinĀ  en dragenĀ  tevens bij aan dat zicht. 

muur

Muren

Muren worden toegepast om tuindelen te scheiden en geven met hun ramen en doorgangen daarbij ook weer zicht op die tuindelen.  
In de klassieke particuliere tuinen van het zuiden vormen de witte muren een goede achtergrond voor de groende planten.

De zwarte daken dragen bij aan het rustgevende karakter van die tuinen. In kleinere tuinen zouden meer kleuren teveel domineren.

In de grotere keizerlijke tuinen versterken de gele daken de architectuurelementen zodat ze niet verloren gaan in het grotere landschappelijk geheel. 

De meeste daken hebben de sierlijke opgaande lijn van de zijnokken die zo karakteristiek is voor de klassieke Chinese Architectuur. 
Tuinen met een grote waterpartij zullen in het algemeen ook een of meerdere bruggetjes hebben. 

brug

Bruggen.

De bruggetjes kunnen verschillende vormen hebben en hebben een sterke bijdrage aan het totaalbeeld.

Tuinen hoeven niet zeer groot te zijn om een vijver te hebben met daarin een klein paviljoen op een eilandje dat met een of twee bruggen verbonden is. 

Een ander aardig element in veel tuinen zijn de open gangen tussen verschillende tuinkamers die de bezoekers en de eigenaren beschutten tegen regen of felle zon. Wanneer deze gangen ook nog van richting veranderen geven ze een nog grotere variatie in het zicht op de verschillende tuin delen.  

 

Terug naar index: