De Planten


In de tuinen zien we een voorkeur voor groenblijvende bomen en struiken. In de meeste tuinen, uitgezonderd de kleinste, zien we monumentale bomen zoals de Magnolia grandiflora, de Ginkgo en verschillende soorten Dennen (Pinus). De Pinus tabuliformis geeft een fijne lichte schaduw.

bast

 

De Pinus bungeana

met een typische gevlekte bast werd door de Russische botanicus Dr. A.A.Bunge “ontdekt” in een Chinese tempeltuin. Maar deze den met mooie bast was klaarblijkelijk lang daarvoor ontdekt door de Chinese tuinontwerpers.

Ook Nandina domestica komt na de bloei terug met rode vruchtjes. De keuze van planten is natuurlijk sterk klimaat afhankelijk. In het westen ten zuiden van de Yangze rivier zijn de zachte winters ideaal voor een grotere variëteit met Bamboe, diverse soorten Osmanthus met name de geurende O.delavayi in het voorjaar en de O.fragans in het najaar.

 

 

 

 

pioenroosroos 2

 

In het voorjaar zien we naast rododendrons en azalea’s sierkersen  en pioenrozen, ook diverse soorten sierappels met kleine vruchten in het najaar worden veel toegepast.

 

 

 

 

 

 

Veel planten in de Chinese tuinen hebben een symbolische betekenis.

Zo symboliseren de Magnolia en de Den (Pinus soorten) respectievelijk vrouwelijkheid en mannelijkheid, de sierkers en sierappel met hun bloei in het voorjaar de regeneratie, de Lotus de zuiverheid.

blad

 

De Ginkgo

een lang, eeuwig leven wordt traditioneel ook bij tempels geplant, lang voordat westerse botanici ontdekten dat deze soort al 150 miljoen jaar bestaat, langer dan de ons bekende loof- en naaldbomen.

 

 

 

 

 

bonsai

Bonsai

De meeste tuinen hebben een aardige collectie Bonsai's. Deze voegen de combinatie natuur en cultuur toe.

Ze worden de "sculpturen van het leven" genoemd. Het is niet algemeen bekend dat de Bonsaicultuur, die beroemd is geworden vanuit Japan, zijn oorsprong heeft in China.

 

Planten met felle kleuren worden meestal met grote aantallen in potjes toegepast zolang ze in volle bloei staan en worden vervangen voordat ze uitgebloeid zijn.

Verval, hoewel onderdeel van het cyclisch tijdconcept van de Chinese filosofie, past niet in een tuin waar men een ideale plaats om te leven wil creëren. Dit basisidee van tuinontwerpen lijkt universeel. In het voorjaar geven Azalea’s en ook bolgewassen in potten extra kleur.

kleurentuin

Zomers komen er kleurige eenjarige in grote aantallen kleine potjes daarna in de late zomer en herfst volgen met name chrysanten in diverse kleuren. 

 

 

 

 

Terug naar index: