Het Water en de Maan

watertuin

 

Een dominant element in de Chinese tuinen vormt het water.

Met een naar verhouding grote vijverpartij in de vorm van een kunstmatig meer. Het oppervlak kan meer dan een derde van de totale tuin beslaan.

Het vlakke wateroppervlak weerspiegelt de andere elementen zoals de structuren, het geluid van de muziek, de hemel, de volle maan en onze gedachten.

Het water symboliseert zuiverheid en reflectie, het zuivert van het stof en het isoleert van de buitenwereld. De door de mens gebouwde bruggen ontsluiten die isolatie.

 

 

 

 

De Maan

De maan speelt een belangrijke rol in het Chinese leven.

De maankalender wordt nog steeds gebruikt voor alle belangrijke feestdagen. Mensen opgegroeid in het noordelijker westen met langere zomer avonden en in een klimaat met meer bewolking realiseren zich minder het effect van een volle maan bij heldere hemel wanneer het vroeger donker wordt.

Het belang van de Maan komt onder andere tot uitdrukking in de typische ronde maanpoorten in de tuin.

Dikwijls zal een paviljoen of tuinkamer zo gesitueerd zijn dat bij volle maan optimaal lichtinval wordt verkregen.

In de tuin van De Nederige Administrateur in Suzhou bevindt zich zelfs een spiegel in een paviljoentje waardoor behalve het directe zicht van de maan ook de weerspiegeling in het water en in de spiegel beschikbaar is. "moon gate" ..

 

Het belang van de maan komt ook tot uitdrukking in het Chinese karakter voor helder. Dat wordt namelijk samengesteld door de combinatie van de tekens voor zon en maan.

 

 

 

 

Terug naar Index: